2024. feb 25.

Telepről telepre helyismereti játék - díjátadó

írta: Kerékpáros kalandok
Telepről telepre helyismereti játék - díjátadó

A 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum munkatársai helytörténeti ismereteket igyekeznek átadni a lakosság minden korosztályának. Sokféle programot szerveznek, akár más szervezettel, intézménnyel társulva, hogy mindenki találjon magának megfelelőt.
2023. június 3. és november 30. között zajlott a "Telepről telepre" felfedező játék, melyen ugyanúgy részt vehettek iskolai osztályok, mint barátokból vagy családtagokból álló csapatok. Helyszíneket kellett felkeresni, melyek a kerület településrészei, ún. telepei közül összesen hatot (inkább hetet) érintettek. Az egyes állomásokra egy-egy versbe szedett útmutató alapján kellett odatalálni. Bár nem volt nehéz megfejteni őket, akinek mégis segítségre volt szüksége, a játék honlapján ezt is megtalálta. A helyszíneken az adott telepet röviden bemutató információs tábla volt elhelyezve, rajta egy QR kód, melyet minden egyes állomáson be kellett olvasni és a csapatot regisztrálni. Emellett online játékok is voltak, valamint pár helyen további talányos útmutatás alapján lehetett felfedezni a környéket.
Igazán jópofa ismeretterjesztő játék volt, ráadásul a tervezésbe és a megvalósításba az egyik helyi középiskola, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákjait is bevonták.
2024.02.20-án került megrendezésre a fogadással egybekötött díjátadó a MúzeumSarok nevű helyen. Külön jutalmazták az osztályokat és külön a csapatokat. Az arany és ezüst fokozatú oklevél mellé további díjazásban részesült mindenki.
Büszke vagyok rá, hogy családi csapatunk, azaz "Barnabás kis csapata" arany fokozatú helyezést ért el. Édesanyám, Barnabás (játék mackó) és én november 1-jén fedeztük fel a kerületet. Az előző napi borús, esős idő ellenére ekkor csodaszép napsütésben volt részünk. Hosszú idő után végre megint együtt bringázhattam anyuval, amit már nagyon vártam. Anyu kerékpárja kontrás, egysebességes, önmagában is 20kg tömegű és valamiért egy ideje furcsa hajtani, így sajnos anyu jobban ki volt téve a domborzati viszonyoknak.
Annyi előnyöm volt, hogy én addigra egyszer már végigjártam az állomásokat, de csak az utolsó előttinél jöttem rá, hogy minden QR kódot be kellett volna olvasni, ezzel a csapatot regisztrálni, így bizonyítva azt, hogy valóban ott jártunk. Ez azonban kimaradt, én csak az elsőnek választott állomáson regisztráltam, úgyhogy újra kellett játszani, amihez társnak anyut kértem meg.
November elseje lévén először a temetőben kerestük fel elhunyt családtagjaink sírját és helyeztük el az emlékezés mécseseit, virágait, majd elindultunk, hogy felfedezzük a kerületet. Sorban haladtunk az alábbiak szerint: Pöstyén tér (Szemeretelep) -> a lőrinci SZTK és a Lőrinci Sportcsarnok között lévő Thököly úti játszótér (Miklóstelep) -> a Teleki utca - Aranyeső utca sarkán álló KRESZ-park/ Kerékpáros tanpálya (Lónyaytelep) -> Martinovics tér (Erzsébet- és Bélatelep), ahol egy kis kitérőt is tettünk, mert ellátogattunk a Tünde utca és a Keresztúri erdő határán lévő Határkő parkba -> Tomory Lajos Múzeum (Bókay-kert Margó Tivadar utca felőli kerítése; Bókaytelep) -> Hősök tere játszótér a imrei SZTK mellett (Újpéteritelep). Már épp sötétedni kezdett, amikor az utolsó állomáson végeztünk és elindultunk haza.
Anyu bringával közlekedik (elsősorban a kerületben), ezért számomra nem volt kérdés, hogy bírni fogja a távot. Az annál inkább, hogy az emelkedők mennyire terhelik majd meg. Ráadásul ekkor már mindketten meglehetősen éhesek voltunk. A végére anyu nagyon elfáradt és ennek egy esés lett a következménye... pedig már csak pár száz méterre voltunk otthonról. 
Táv összesen: 24,16 km
A játék honlapja:
Szólj hozzá

játék kerékpár Budapest